Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

28.10.21

Σε ενδιαφέρει...

 Επιδότηση Φυσικού Αερίου 2021-22:

Πώς κάνεις αίτηση & Ποια δικαιολογητικά θα χρειαστείς!


Με την επιδότηση φυσικού αερίου από το νέο πρόγραμμα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής, η αλλαγή συστήματος θέρμανσης σε συμφέρει περισσότερο από ποτέ! 


Σε μια εποχή όπου η χρήση πετρελαίου για θέρμανση περιορίζεται όλο και περισσότερο, το φυσικό αέριο έρχεται να δώσει λύσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανέβει, αλλά σύμφωνα με πηγές του κλάδου, αναμένεται η κατάσταση να εξομαλυνθεί την άνοιξη. 


Το ερώτημα είναι: 

  1. Είσαι δικαιούχος της επιδότησης;

  2. Ποια είναι η διαδικασία για να συνδεθείς στο φυσικό αέριο;

Νέο Πρόγραμμα Επιδότησης για το Φθινόπωρο 2021

 

Από 15 Οκτωβρίου 2021 μπορείς να υποβάλεις αίτηση μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2021. 


Το επιδοτούμενο ποσό σε περίπτωση αυτόνομης θέρμανσης είναι 400 ευρώ και για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών μπορεί να φτάσει έως και τις 3.000 ευρώ.



Δικαιούχοι της επιδότησης φυσικού αερίου.



Η επιδότηση δίνεται για νέες συνδέσεις επί του νέου δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης (4bar) που κατασκευάστηκε έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021.


 Αφορά κεντρικές ή αυτόνομες θερμάνσεις ενεργών κατοικιών. 

Το σχήμα επιδότησης είναι κλιμακωτό και το επιδοτούμενο ποσό ορίζεται από την κατηγορία σύνδεσης.




Παραδείγματα

👉 Κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικία με ισχύ του λέβητα εγκατάστασης 100.001–150.000 (kcal/h), θα λάβει ποσό επιδότησης μαζί με ΦΠΑ στα 1500 ευρώ.  

👉 Σε Αυτόνομη Θέρμανση (μεμονωμένο διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ανεξαρτήτως της ισχύος, το ποσό επιδότησης με ΦΠΑ είναι 400 ευρώ. 


Γίνεται δωρεάν εγκατάσταση φυσικού αερίου; 

Όχι, το νέο πρόγραμμα από την ΕΔΑ Αττικής δίνει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ως επιδότηση και δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου τα έξοδα εγκατάστασης φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να μη δίνει δυνατότητα για δωρεάν εγκατάσταση. 


Προϋποθέσεις για την επιδότηση φυσικού αερίου 

 

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάρεις την επιδότηση είναι:  


Η εσωτερική εγκατάσταση να ενεργοποιηθεί το αργότερο έως και τρεις μήνες από την ημερομηνία τοποθέτησης του μετρητή φυσικού αερίου. 


Να καταθέσεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά Β’ φάσης προς την ΕΔΑ Αττικής έως και 20 μέρες από την ημερομηνία ενεργοποίησης της εσωτερικής εγκατάστασης.  


Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται πως το πρόγραμμα θα κλείσει στις 30 Ιουνίου 2022!


 



Πώς θα πληρώσετε λιγότερα στο λογαριασμό του φυσικού αερίου το 2021-2022; 


 

 

Θέλεις θέρμανση με φυσικό αέριο, αλλά ακούς για αυξήσεις στους λογαριασμούς;


Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Οικονομικών, θα δοθεί επιδότηση στο φυσικό αέριο, ώστε να μην δούμε τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς.   


Δηλαδή, θα πιστώνεται ένα ποσό στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου.


Πώς θα λάβεις την επιδότηση; 


Το επιδοτούμενο ποσό θα δοθεί από την ΕΔΑ Αττικής στον ανάδοχο εγκαταστάτη, δηλαδή στην εργοληπτική επιχείρηση που θα αναλάβει την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης. 

Προϋπόθεση είναι η παραλαβή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, οι διαδικασίες ελέγχου και η έκδοση άδειας χρήσης φυσικού αερίου.





Δικαιολογητικά για επιδότηση φυσικού αερίου 


Α’ Φάση 

  • Υπεύθυνη δήλωση ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης και αποδοχής όρων συμμετοχής. 

  • Φωτοαντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος (με ημερομηνία έκδοσης τελευταίου εξαμήνου από ημερομηνία κατάθεσης σύμβασης σύνδεσης). 


Β’ Φάση 

  • Σύμβαση επιδότησης. 

  • Υπεύθυνη δήλωση εκχώρησης επιδότησης. 

  • Τιμολόγιο αναδόχου εγκαταστάτη.



Βήματα συμμετοχής στο πρόγραμμα 

 

1. Υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης – Υποβολή Δικαιολογητικών Α’ φάσης 

 

Το πρώτο βήμα γίνεται για την κατοχύρωση σειράς προτεραιότητας στο πρόγραμμα. 


Θα χρειαστεί να καταθέσεις υπογεγραμμένη τη σύμβαση σύνδεσης φυσικού αερίου με την ΕΔΑ Αττικής και τα σχετικά τέλη σύνδεσης (εφόσον αυτά απαιτούνται). 


Μαζί καταθέτεις και: 


1.Υπεύθυνη Δήλωση Ένταξης στο πρόγραμμα Επιδότησης και Αποδοχής των Όρων Συμμετοχής σε αυτό.

2.Στην περίπτωση μεμονωμένου διαμερίσματος σε πολυκατοικία ή στην περίπτωση μονοκατοικίας, φωτοαντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας. 

Την διαδικασία αυτή την πραγματοποιεί ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας και ο διαχειριστής στην περίπτωση πολυκατοικίας. 


2. Τοποθέτηση Μετρητή, Κατασκευή Εσωτερικής Εγκατάστασης 


Μετά την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης, η ΕΔΑ Αττικής προβαίνει στην κατασκευή της παροχής και στην τοποθέτηση του μετρητή της εγκατάστασης φυσικού αερίου.  


Στη συνέχεια ο εργολάβος, που εσύ έχεις επιλέξει:

 

  • Πραγματοποιεί την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου. 

  • Καταθέτει τη μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης για θεώρηση στην ΕΔΑ Αττικής.  

  • Μετά τη θεώρηση αυτής, προβαίνει στην κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης.

  • Υποβάλλει τα απαιτούμενα έγγραφα για τον τεχνικό έλεγχο αυτής στην ΕΔΑ Αττικής. 


3. Ενεργοποίηση Εσωτερικής Εγκατάστασης & Έκδοση Άδειας Χρήσης 


Tέλος, η ΕΔΑ Αττικής: 


  • Προχωρά στην προσωρινή ενεργοποίηση της εγκατάστασης. 

  • Εκδίδει την Άδεια Χρήσης φυσικού αερίου.



Επιλογή Προμηθευτή 


Προκειμένου η ΕΔΑ Αττικής να πραγματοποιήσει την ενεργοποίηση της εγκατάστασης φυσικού αερίου θα πρέπει να έχεις υπογράψει τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με Προμηθευτή της επιλογής σου. 


Η επιδότηση της εσωτερικής εγκατάστασης αποδίδεται ανεξάρτητα από ποιον Προμηθευτή φυσικού αερίου θα επιλέξεις!


4. Υποβολή Δικαιολογητικών Β’ φάσης και Πληρωμή Εγκαταστάτη  

 

Υποβάλλεις εσύ ή ο ανάδοχος εγκαταστάτης (δηλαδή ο εργολάβος) στην ΕΔΑ Αττικής τα δικαιολογητικά για τον τελικό έλεγχο και απόδοση της επιδότησης. 


Συγκεκριμένα: 


  • Σύμβαση επιδότησης μέρους του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.Η σύμβαση είναι τριμερής, μεταξύ του καταναλωτή, του ανάδοχου εγκαταστάτη και της ΕΔΑ Αττικής. 

  • Τιμολόγιο αναδόχου εγκαταστάτη προς την ΕΔΑ Αττικής. 

  • Υπεύθυνη δήλωση όπου ορίζεται το ύψος του επιδοτούμενου ποσού και ο εγκαταστάτης στον οποίο επιθυμείς να εκχωρηθεί αυτό.


👉 Σημεία Προσοχής για επιδότηση 

       Φυσικού Αερίου 


Η επιδότηση ισχύει μόνο σε περιπτώσεις αντικατάστασης υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης άλλης μορφής ενέργειας με εγκατάσταση φυσικού αερίου.  


Δεν επιδοτούνται αυτόνομες συνδέσεις σε πολυκατοικίες με σύμβαση σύνδεσης για κεντρική θέρμανση σε ισχύ στις 14 Οκτωβρίου 2021 και μετά.


Η επιδότηση της ΕΔΑ Αττικής δεν συνδυάζεται με άλλα προγράμματα επιδότησης εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από άλλους φορείς (πχ. ΕΣΠΑ). 


Η ΕΔΑ Αττικής ενημερώνει για οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση των σχετικών καταληκτικών ημερομηνιών και της πορείας του προγράμματος μέσω της ιστοσελίδας της 


Εμείς στην Enafsi Αερίου σου ευχόμαστε καλή τύχη! 

Κι αν είσαι δικαιούχος για την επιδότηση φυσικού αερίου και ψάχνεις και για πάροχο, εμείς είμαστε εδώ για σένα προτείνοντας σου ως λύση το φυσικό αέριο ελληνική εταιρεία ενέργειας.


Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 2021572 για προσφορά εγκατάστασης Φυσικού Αερίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συμβουλές για αγορά κλιματιστικού

Ψάχνεις για νέο κλιματιστικό και δεν ξέρεις τι να προσέξεις? Γεια σου! Είμαι ο Αντώνης από την Έναυση Αερίου και το πρώτο πράγμα που πρέπει ...